چه عواملی بیشترین تأثیر بر حاشیه سود را دارند؟
حاشیه سود یک نسبت بسیار ساده و درعینحال یکی از مهمترین شاخصهای کارایی یک کسبوکار محسوب میشود. عوامل زیادی حاشیه سود را تحت تأثیر قرار میدهند، اما همه آنها کمی نیستند بنابراین در متغیرهای محاسباتی شما دیده نخواهند شد.
بهعنوانمثال اگر یک خردهفروش باشید، استراتژیهای بازاریابی و برند شما بهطور غیرمستقیم بر حاشیه سود از طریق درآمد تأثیر خواهد گذاشت. به همین ترتیب تمام جنبههای شرکت از مدیریت تا استراتژیهای فروش بر حاشیه سود شما تأثیر میگزارد.
حاشیه سود چیست؟
انواع مختلفی از حاشیه سود وجود دارد – از خالص تا ناخالص- اما تمرکز ما (گروه مشاوران مالی سامان) در این مقاله بر حاشیه سود خالص است، چراکه عوامل زیادی این حاشیه سود را تحت تأثیر قرار میدهند.
حاشیه سود خالص از نسبت حاصل درآمد بهکل فروش یا عایدی به دست میآید، بهطور خلاصه از تقسیم سود بر فروش به حاشیه سود خالص میرسیم. اینیک روش سریع برای محاسبه این موضوع است که چند درصد از فروش شرکت پس از محاسبه هزینهها باقی میماند.
حاشیه سود خالص=سود خالص/فروش
حاشیه سود خالص نسبت به مقدار درآمد، وضعیت سلامت مالی را بهتر نشان میدهد. ممکن است باوجود افزایش درآمد شرکت مقدار حاشیه سود خالص کاهش یابد، در این حالت متوجه میشویم کارایی شرکت بسیار پایین است. اگر شرکت شما پول خود را از دست میدهد مهم است که این نسبت را اندازهگیری کنید.
فاکتورهای کمی
واضحترین و قابلشناساییترین عاملی که حاشیه سود خالص شمارا تحت تأثیر قرار میدهد همان سود خالص یا خالص درآمد، درآمد به ازای فروش و هزینههای محصول شما است. در ترازنامه مالی خود به خالص درآمد و هزینه کالاهای فروختهشده نگاه کنید، یک دید کلی از این متغیرها خواهید داشت.
اگر در ترازنامه ریزتر شوید متوجه خواهید شد قیمت فروش هم جزء عوامل بسیار تأثیرگذار بر این نسبت است. با مدیریت درست هزینههای محصول میتوانید حاشیه سود خالص و همزمان قیمت فروش محصولات خود را افزایش دهید.
مقادیر موجودی هم بسیار مهم هستند. حتی اگر موجودی بهعنوان یک دارایی در ترازنامه ثبت شود، شما درآمد فروش را تا زمانی که معامله صورت نگرفته باشد ثبت نخواهید کرد. کاهش ارزش موجودی میتواند به نسبت حاشیه سود خالص صدمه بزند، درعینحال خلاص شدن از موجودی با افزایش فروش میتواند به افزایش این نسبت کمک کند.
یک متغیر کمارزش – و یک متغیر که کنترل کمی بر روی آن دارید – مالیات است، چراکه مالیات بسیار بر حاشیه سود خالص تأثیر میگذارد.
فاکتورهای کیفی
فاکتورهای کیفی زیادی وجود دارد، از همه عناصری که ممکن است بر فروش محصول تأثیر بگذارد میتوان به عواملی نظیر سهم بازار، تبلیغات مؤثر، تغییرات فصلی، ترجیحات مصرفکننده، رهبری شرکت، برنامه پاداش فروش، برنامههای آموزشی برای کارکنان و قدرت اشاره کرد.
جمعبندی
بسیاری از تحلیلگران و سرمایهگذاران شاخص حاشیه سود خالص را بسیار جدی میگیرند چراکه میتواند اطلاعات زیادی از سلامت مالی شرکت موردنظر ارائه دهد، همچنین کارآمد بودن شرکت با توجه به منابعی که در اختیار دارد با توجه به محاسبه این شاخص مشخص میشود.
منبع: گروه مشاوران مالی سامان