شاخصهای مورداستفاده در پیشبینی نرخ ارز
نرخ ارز یکی از عواملی نشاندهنده سلامت اقتصادی است. نرخ ارز خارجی نیز بهعنوان نرخ فارکس شناخته میشود، که ارزش ارز یک کشور در رابطه با ارز کشور دیگر را نشان میدهد.
شاخصهای پیشبینی نرخ ارز خارجی
شاخصهای اقتصادی برای پیشبینی نرخ ارز، مشابه شاخصهای تعیینکننده سلامت اقتصاد یک کشور هستند. آنها شامل تمام عوامل تعیینکننده نرخ ارز خارجی هستند.
تولید ناخالص داخلی (GDP)
تولید ناخالص داخلی یک کشور نشاندهنده ارزش دلاری کالا و خدماتی است که در داخل آن کشور تولید و معمولاً در طول یک سال اندازهگیری و مقایسه میشود. تولید ناخالص داخلی ممکن است بهعنوان اندازه ساختار پایه اقتصاد یک کشور هم در نظر گرفته شود. (جهت مطالعه بیشتر در خصوص تولید ناخالص داخلی، اینجا کلیک کنید).
تغییرات در تولید ناخالص داخلی، تغییرات در رشد اقتصادی را نشان میدهد و میتواند بهطور مستقیم بر ارزش نسبی ارز یک کشور تأثیر بگذارد. تولید ناخالص بالاتر نشان از تولید بیشتر و تقاضای بالاتر برای کالا و خدمات دارد. افزایش تقاضا برای کالا و خدمات منجر به افزایش تقاضا برای پول محلی می شود.
شاخص قیمت مصرفکننده (CPI)
شاخص قیمت مصرفکننده یکی دیگر از شاخصهای مهم برای سرمایهگذاران و اقتصاددانان است، و برای اندازهگیری تغییرات قیمت یک سری از کالاهای از پیش تعریفشده در طول زمان به کار میرود. (همچنین بخوانید؛ شاخص قیمت مصرفکننده: دوست سرمایهگذاران). CPI همچنین برای ردیابی تغییرات قیمت و بازتاب نرخ تورم استفاده میشود.
افزایش قیمت در CPI نشاندهنده تضعیف قدرت خرید پول کشور است. بهویژه تورم بالا نسبت به نرخ تورم در کشورهای دیگر اثر این عامل را افزایش میدهد.
شاخص قیمت تولیدکننده (PPI)
PPI میانگین تغییرات قیمت فروش تمام کالاهای خام و خدمات را اندازهگیری میکند و این تغییرات را ازنظر تولیدکننده و نه مصرفکننده بررسی میکند. PPI و CPI رابطه مستقیم دارند بهطوریکه افزایش هزینههای تولید بر مصرفکننده نهایی و مشتری تأثیر میگذارد.
دادههای استخدامی
دادههای جذب و استخدام از دیگر شاخصهای تأثیرگذار بر نرخ ارز است. نرخ اشتغال بالاتر معمولاً نشانه تقاضای بالاتر برای تولید کالاهای داخلی است، بنابراین افزایش شاخص نشان از افزایش ارزش پول محلی در دوره زمانی است.
تقاضای بالا برای کالا خدمات باعث افزایش نیروی انسانی موردنیاز برای تولید میشود. همچنین تقاضای بالاتر بهمنزله صادرات کشور نیز هست و ارز خارجی بیشتری به نفع صادرکننده مبادله میشود.
نرخ بهره
شاخص نهایی که بهطور خیلی وسیع بر نرخ ارز تأثیر میگذارد، نرخ بهره تعیینشده توسط بانک مرکزی است. کشورهایی که نرخ بهره بالاتری دارند، معمولاً برای سرمایهگذاران جذابتر از کشورهایی هستند که نرخ بهره نسبتاً پایینتری را ارائه میدهند.
منبع: گروه مشاوران مالی سامان