راهکارهای محافظت از خود در برابر تورم
علاوه بر مرگ و مالیات، تورم یکی دیگر از عواملی است که میتوان در طول زمان انتظار آن را داشت.
همواره میتوان دوران رکود و تورم را در بازههای زمانی مختلف مشاهده کرد. اما بهطورکلی، پیشرفت اقتصادی با فشارهای تورمی همراه است. زمانی که پول زیادی در سیستم اقتصادی باشد میتوان انتظار وقوع تورم را داشت که منجر به افزایش قیمت کالا و خدمات میشود. البته اگر دو منبع اصلی ایجادکننده ثروت یعنی دارایی و درآمد با نرخ بزرگتر مساوی تورم افزایش یابد آنگاه اثرات منفی تورم خنثی میشوند. بااینحال همانطور که بارها و بارها دیدهایم، چنین اتفاقی نمیافتد. شاخص اولیه اثر بدینصورت است؛ زمانی که حداقل دستمزد افزایش مییابد، قیمت کلی کالا و خدمات در طول سال از میانگین افزایش حقوق بالاتر رفته می رود. (همچنین بخوانید؛ راهکارهای کاهش تورم توسط بانکهای مرکزی).
بنابراین مهم است که سرمایهگذاران و خانوارها بدانند چطور برنامهریزی و سرمایهگذاری کنند که قدرت خرید داراییهایشان محفوظ بماند. در ادامه این مقاله سه رویکردی که تمام سرمایهگذاران و افراد باید برای انتقام گرفتن از اثرات تورم بدانند، بیانشده است.
سرمایهگذاری در بازار سهام
علیرغم اعتمادبهنفس جمعی پایین در زمینه سهام و بورس، اغلب افراد درباره آن سخن میگویند، داشتن مقداری سهام میتواند راه خوبی برای مقابله با تورم باشد. اینطور فکر کنید که، کسبوکار مانند خانهداری است و اگر کسبوکار نتواند پول خود را بهدرستی سرمایهگذاری کند بهطوریکه بازده اش از هزینههایش بیشتر نشود، قربانی تورم خواهد شد. فرض اساسی این است که شرکتها با افزایش قیمتها، کالاهایشان را با قیمت بالاتر میفروشند که همین امر میتواند منجر به افزایش قیمت سهام شود.
بنابراین بهترین شرکتها برای سرمایهگذاری در دوران تورم آنهایی هستند که میتوانند قیمت محصولات نهایی خود را همزمان با رشد تورم، افزایش دهند. تولیدکنندههای کالاهای اساسی یک نمونه از این شرکتها هستند. محصولاتی مانند نفت، غلات و فلزات در طول دورههای تورم از افزایش قیمت برخوردار هستند. قیمت این اقلام در دورههای تورم نسبت به کالاهایی مانند قطعات کامپیوتری که تحت نظارت اتحادیههای نظارتی هستند از افزایش بالاتری برخوردار خواهند بود. (همچنین بخوانید؛ محافظت از سبد سرمایه در مقابل تورم و رکود).
بااینحال افزایش قیمتِ ساده کافی نیست. به یاد داشته باشید که تورم به افزایش قیمت کالاها در طیف وسیعی از جنبههای عملیاتی کسبوکار منجر میشود. بنابراین اگر هزینههای شرکت در کنار تورم افزایش یابد آنگاه افزایش قیمتِ محصولات نهایی بهتنهایی برای افزایش قیمت سهام کافی نخواهند بود. به همین جهت است که اکثر فروشگاههایی که به دلیل افزایش قیمت مواد غذایی سود میبرند در کنار آن از افزایش هزینههای کالاهای فروخته شد رنج میکشند.
منطقی است که به دنبال تولیدکنندگانی با هزینههای کمتر باشیم. به دنبال شرکتهای تولیدکننده کالاهای اساسی و یا تولیدکنندههای کالاهای بهداشتی باشید. درنهایت ارزش سهام در طول تورم هرگز کاهش نمییابد. همچنین سود تقسیمی سهام را در نظر بگیرید که میتواند بر بازده بلندمدت شما تأثیر داشته باشد.
سرمایهگذاری در بازار مسکن
بله حتی امروز، سرمایهگذاری در بازار مسکن میتواند یک انتخاب مناسب باشد. اگر خریداران باتجربهِ مسکن به دنبال ارزشهای پنهان در املاک و مستغلات هستند تا با خریدوفروش آنها به سود برسند، اما افراد عادی باید باهدف نگهداشتن ملک در طول دوران تورم اقدام به سرمایهگذاری در این بازار کنند. اغلب در دورههای تورمی، مالکان املاک خود را به امید افزایش بیشتر قیمتها نمیفروشند.
همچنین از وامهای مسکن نیز برای این منظور میتوان استفاده کرد. وامهای مختلفی برای خرید مسکن وجود دارد بااینوجود فرض اساسی همه آنها یکسان است. هرماه مبلغ کمی از اقساط را میپردازید و طی ۱۰ تا ۱۵ سال صاحبخانه میشوید.
زمانی که یک وام با نرخ بهره ثابت دریافت میکنید. در زمان تورم، یعنی زمانی که نرخ بهره افزایش مییابد بدهی شما به بانک کمتر میشود چراکه ارزش پول کاهش یافته و درواقع شما پول کمتری با توجه به نرخ بهره روز پرداخت میکنید. وام را بهصورت اوراق مشارکت در نظر بگیرید؛ اگر یک خانه با وام ۵ درصد بگیرید و ۵ سال بعد نرخ بهره پول به ۸ درصد افزایش یابد، آنگاه ارزش بدهیهای شما بسیار کمتر از زمانی است که پول را قرض گرفتهاید.
درست مانند زمین، قیمت مسکن هم سالانه افزایش مییابد. حبابهای مسکن معمولاً با دورههای اصلاحی دنبال میشوند بهطوریکه در دورههای اصلاح با کاهش قیمتهای کلی مسکن روبهرو هستیم. بااینحال در بلندمدت و برای مقابله با اثرات منفی تورم، قیمت مسکن تمایل به رشد دارد. سرمایهگذاری در بازار مسکن برخلاف حسابهای سپرده بانکی که در زمان بازنشستگی بیشتر ارزش خود را ازدستدادهاند، اثر متفاوتی دارد. مالکیت مسکن همیشه آسان نیست، اما مزایای خود را به همراه دارد.
سرمایهگذاری فردی
بهترین راه سرمایهگذاری برای مقابله با عدم قطعیت قیمتها، سرمایهگذاری بر روی خود است. هیچچیز مانند سرمایهگذاری فردی در مقابله با تورم تأثیر ندارد.
این سرمایهگذاری با آموزشِ باکیفیت شروع میشود و دائماً در تلاش برای یادگیری مهارتهای جدید است که با نیازهای بیشتری در آینده تطابق دارد. اینکه سطح تحصیلات و دانشِ فردیِ بالاتر موجب درآمد بیشتر فردی میشود اصلاً تصادفی نیست. توجه داشته باشید که منظور از تحصیلات، تحصیلات اثربخش و هدفمند است. تحصیلات تکمیلی نهتنها به شما این اجازه را میدهد که با تورم مقابله کنید بلکه میتواند کسبوکار خودتان را راهاندازی کنید.
بیش از سهام، اوراق قرض و مسکن این سرمایهگذاری فردی است که بیشترین توان مبارزه با تورم و آشفتگیهای اقتصادی را دارد. حتی میتوانید در این راه در آزمونهای CFA شرکت کنید.
بدترین مالیات
تورم اغلب بهعنوان بدترین مالیات بهحساب میآید چراکه اثرات آن را اغلب مردم متوجه نمیشوند. بهطور فرضی یک حساب سپرده با سود ۴ درصد را در نظر بگیرید، درصورتیکه نرخ تورم لحظهای ۷ درصد باشد ممکن است صاحبِ حساب فکر کند ۴ درصد ارزش سرمایهاش بیشتر شده است درصورتیکه این فرد به مقدار ۳ درصد فقیرتر شده است. (همچنین بخوانید؛ تأثیر تورم بر پسانداز نقدی شما).
منبع: گروه مشاوران مالی سامان