سواد مالی
سواد مالی چیست؟
سواد مالی شامل آموزش و درک امور مختلف مالی ازجمله، موضوعات مرتبط با مدیریت مالی شاخصی، پول و سرمایهگذاری است. سواد مالی بر مدیریت و برنامهریزی مالی فردی با شیوهای کارآمد تأکید دارد. و شامل تصمیمگیری مناسب در مورد امور مالی شخصی ازجمله سرمایهگذاری، بیمه، املاک و مستغلات، بودجهبندی، بازنشستگی و برنامهریزی مالیاتی میشود.
ساختار سواد مالی
سواد مالی همچنین شامل مهارتهای اصولی و پایهای مالی مانند برنامهریزی مالی، محاسبه نرخ بهره، مدیریت بدهی، روشهای پسانداز (بیشتر بخوانید؛ چرا پسانداز مهم است) و ارزش زمانی پول میشود. (همچنین بخوانید؛ ارزش زمانی پول). فقدان سواد مالی منجر به تصمیمگیریهای ضعیف در موضوعات مالی میشود که میتواند تأثیر منفی بر سلامت مالی فرد داشته باشد (همچنین بخوانید؛ سلامت مالی را بخشی از برنامه روز مره خود قرار دهید). درنتیجه گروه مشاوران مالی سامان سعی کرده است با جمعآوری و تولید محتوای آموزشی مالی، دانش مالی مخاطبانش را افزایش دهد.
گامهای اساسی برای دستیابی به سواد مالی شامل یادگیری مهارتهای لازم برای تدوین برنامه بودجه، پایش هزینهها، تکنیکهای پرداخت بدهی و برنامهریزی مؤثر برای زمان بازنشستگی است. همچنین میتوانید برای یادگیری هریک از این مراحل با مشاوران ما (گروه مشاوران مالی سامان) تماس بگیرید. آموزشهای لازم میتواند شامل درک کارکرد پول، دستیابی به اهداف مالی و مدیریت چالشهای مالی داخلی و خارجی باشد.
اهمیت آموزش مالی
آموزشهای مالی به افراد کمک میکند تا دررسیدن به ثبات مالی، خودکفا شوند. کسانی که به سواد مالی میرسند باید قادر باشند تا به سؤالات زیادی قبل از خرید هر محصولی پاسخ دهند؛ ازجمله اینکه “آیا خرید این محصول ضروری است؟ و یا” آیا این خرید نوعی سرمایهگذاری است؟”
پاسخِ این سؤالها، تغییر در رفتار و نگرش فرد در مورد پول در زندگی روزمره را نشان میدهد. بهطور خلاصه میزان سواد مالی نشان میدهد که فرد در زندگی خود چگونه تصمیمات مختلف مالی را اتخاذ میکند. این مهارت ها همچنین به فرد کمک میکند تا یک نقشه راه از وضعیت مالی کنونی و میزان داراییها و بدهیهایش رسم کند. این موضوع همچنین میتواند به صاحبان کسبوکارهای کوچک و نوپا دررسیدن به ثبات مالی و رشد اقتصادی کمک کند.
بیسوادی مالی بر تمام سنین و سطوح اجتماعی و اقتصادی تأثیر میگذارد. فقدان سواد مالی باعث میشود تا بسیاری از افراد قربانی وامها جسورانه، نرخهای بهره بالا و ورشکستگیهای بزرگ مالی شوند.
فقدان سواد مالی موجب افزایش بدهی و اتخاذ تصمیمات مالی نادرست میشود. بهعنوانمثال یک فرد باسواد مالی مناسب بهراحتی میتواند از مزایای اختلاف نرخ بهره ثابت و مرکب بهرهمند شود. بر اساس دادههای آماری، نیمی از شهروندان کشورهای پیشرفته فاقد سواد مالی هستند، آنها مهارتهای لازم برای مدیریت حسابهای بانکی، پرداخت صورتحسابها در زمان سررسید، پرداخت بدهیها و برنامهریزی برای آینده مالی خود را ندارند.
آموزش مهارتهای مالی باید با توجه به نیاز روز اقتصادی، پیشرفت تکنولوژی؛ وضعیت اقتصاد جهانی و کلان باشد.
برای مطالعه سایر مقالات آموزشی در حوزه مالی کلیک کنید.
منبع: گروه مشاوران مالی سامان