عوامل اقتصادی تأثیرگذار بر بازار فارکس
فارکس یک بازار مالی جهانی است که خریداران و فروشندگان روزانه هزاران دلار معامله را در آن انجام میدهند. این بازار توانسته تجارت ارز خارجی را به یک فعالیت جهانی تبدیل کند، به این معنی که رویدادهای اقتصاد کلان از هر زمان دیگری بر فعالیتهای این بازار تأثیر گذار تر هستند. در ادامه این مقاله بعضی از روندها و رویدادهای اقتصادی که بر معاملات بازار فارکس بهخصوص تازهکاران تأثیر میگذارد را بررسی کردهایم. (همچنین بخوانید؛ ۵ اشتباه در معاملات روزانه فارکس که باید از آنها اجتناب کرد).
نقش اقتصاد کلان در بازار فارکس
بازار فارکس عمدتاً بر اساس عوامل کلان اقتصاد حرکت میکند. این عوامل بر تصمیمات معاملهگران و سرمایهگذاران تأثیر میگذارند و درنهایت ارزش یک ارز در مقابل یک ارز دیگر در هر نقطهای از جهان تعیین میشود. سلامت اقتصادی یک کشور، تأثیر زیادی بر ارزش واحد پولی آن دارد. بااینحال سلامت کلی اقتصاد توسط رویدادها و اطلاعات مختلفی تحت تأثیر قرار میگیرد، اطلاعاتی که بهصورت روزانه و ۲۴ ساعته تغییر میکنند چراکه ماهیت بازار فارکس بدون تعطیلی و ۲۴ ساعته است. اجازه دهید نگاهی بی اندازیم به برخی از عوامل که بر اقتصاد کلان تأثیر میگذارند و درنهایت باعث تغییر ارزش ارز میشوند.
بازار سرمایه و فارکس
بازارهای مالی جهانی سرمایه شاید شاخصترین شاخص سلامت اقتصاد باشند، درحالیکه بازار سهام و اوراق بهادار دراینبین از همه مهمتر و تأثیرگذارتر هستند. انتشار اشتباه اطلاعات عمومی در بازارهای سرمایه دشوار است، چرا که جریان مداوم پوشش رسانهای و اطلاعرسانی در مورد معاملات شرکتها، مؤسسات و نهادهای دولتی وجود دارد. فروش گسترده اوراق از یک کشور، چشمانداز واضحی از وضعیت آتی اقتصاد به سرمایهگذاران میدهد که شرایط تغییر کرده است.
بهطور مشابه بسیاری از اقتصادهای مبتنی بر بخش همینطور هستند مانند بازار مبتنی بر کالای کانادا. در این مورد، دلار کانادا بهشدت با حرکت کالاها مانند نفت خام و فلزات مرتبط است. هیجانات قیمتی نفت موجب تغییر ارزش قیمت دلار کانادا با نماد CAD در بازار نسبت یک ارز خارجی دیگر میشود. معاملهگران کامودیتی ها (کالاهای اساسی) مانند معاملهگران بازار فارکس، بهشدت به دادههای اقتصادی خود برای معاملاتشان تکیه میکنند، بنابراین در بسیاری از موارد دادههای اقتصادی مشابه تأثیر مستقیمی در هر دو بازار دارند. ( جهت مطالعه یک مثال کاربردی در این زمینه مقاله؛ کاهش قیمت بیت کوین و تاثیر آن بر بازار سهام را مطالعه فرمایید).
بازار اوراق (سهام) درست مانند آنچه در بازار فارکس رخ میدهد، حساس است، چراکه هر دو بازار سهام و فارکس بهشدت به نرخ بهره وابسته هستند. نوسانات قیمت اوراق خزانه بهشدت در نرخ ارزها تأثیرگذار هستند، به این معنی که تغییر در بازده بهطور مستقیم بر ارزشهای ارز تأثیر میگذارد. بنابراین مهم است که چگونه اوراق خزانه و بدهی دولتی را در اکسل برای ارزیابی بازار فارکس در نظر بگیریم.
معاملات بینالملل و فارکس
یکی دیگر از عوامل کلیدی، تعادل سطوح تجاری بین کشورها است. سطوح تجاری بین ملتها بهعنوان یک شاخص برای پیشگویی تقاضای نسبی از یک کالای تولیدی کشور کاربرد دارد. یک ملت با کالاها یا خدماتی که تقاضای زیاد در سطح بینالمللی دارند، بهطورمعمول شاهد رشد ارزش ارز خود هستند. برای مثال جهت خرید کالا از استرالیا، خریداران باید پول خود را به AUD یا همان دلار استرالیا تبدیل کنند. در این حالت افزایش تقاضا برای AUD باعث افزایش نسبی این ارز میشود.
مازاد تجاری و کسری بودجه همچنین نشاندهنده وضعیت رقابتی کشور در تجارت بینالمللی است. کشورهای دارای کسری تجاری بزرگ خریداران خالص و واردکننده کالاهای بینالمللی هستند که موجب میشود بیشتر ارز کشور بهمنظور خرید کالاهای بینالمللی از دیگر کشورها در مقابل ارز کشور واردکننده به فروش برسد. این وضعیت تأثیر منفی بر ارزش پول کشور واردکننده دارد.
انتشارات اقتصادی و فارکس
گزارشهای اقتصادی ستون فقرات کتابچه معاملهگران فارکس هستند. داشتن یک تقویم اقتصادی برای در جریان بودن تغییر و تحولات سریع این بازار حیاتی است. تولید ناخالص داخلی ممکن است آشکارترین گزارش اقتصادی باشد، چراکه مبنای عملکرد و قدرت اقتصادی کشور است. تولید ناخالص داخلی، کل تولیدات کالا و خدمات تولیدشده در اقتصاد را اندازهگیری میکند. بااینوجود، مهم است بدانیم که تولید ناخالص داخلی یک شاخص با تأخیر است، به این معنی که در مورد رویدادها و روندهایی که قبلاً رخداده است گزارش میدهد. (همچنین بخوانید؛ تولید ناخالص داخلی یا GPI)
تورم نیز یک شاخص مهم است. چراکه سیگنال افزایش قیمت کالا و خدمات را به معاملهگر میدهد. بااینحال، تورم یک شمشیر دو لبه است، چراکه بسیاری آن را بهعنوان فشار بر روی یک ارز به دلیل عقب افتادن قدرت خرید مشاهده میکنند. از سوی دیگر، این امر میتواند منجر به افزایش ارزش پول شود، زیرا ممکن است بانکداران مرکزی را مجبور به افزایش نرخ بهره برای جلوگیری از افزایش سطح تورم کند. تورم یک مسئله بسیار جدی در میان اقتصاددانان است و تأثیرات آن بر ارزش ارزها بسیار پیچیده است. (همچنین بخوانید؛ ۵ عاملی که بر نرخ ارز تأثیر میگذارند).
همچنین مقادیر سطوح اشتغال، فروش خردهفروشی و شاخصهای تولید، اطلاعات مهمی را در مورد قدرت فعلی و پیشبینیشده اقتصاد و ارز ارائه میدهند، که بهعنوان مکمل برای پیشبینی نرخ ارز به کار میروند.
جمعبندی
بازار فارکس درنهایت به عوامل اقتصادی وابسته است که بر ارزش و قدرت پول یک کشور تأثیر میگذارد. چشمانداز اقتصادی یک کشور مهمترین عامل ارزش پول آن است، به این معنا که شناخت عوامل مؤثر بر چشمانداز اقتصادی و پایش آنها به شما در پیشبینی روند قیمتی ارز یک کشور در مقابل سایر ارزها کمک میکند.
منبع: گروه مشاوران مایل سامان