چند استراتژی تخصیص دارایی
ایجاد یک مجموعه دارایی مناسب از سهام، اوراق قرضه، پول نقد، املاک و مستغلات در سبد شما یک روند پویا است. و نقش کلیدی در تعیین ریسک و بازده شما بازی میکند. بهاینترتیب، ترکیب داراییها باید اهداف مالی شما را در هر نقطه از زمان منعکس کند. در ادامه، چند استراتژی تخصیص دارایی با نگاهی به رویکرد مدیریت آنها بیان میشود. (همچنین بخوانید؛ رسیدن به بهینهترین حالت تخصیص داراییها)
تخصیص داراییهای استراتژیک
این روش یک “ترکیب سیاستهای پایه” را ایجاد میکند – ترکیبی متناسب از داراییها بر اساس نرخ بازده مورد انتظار برای هر نوع دارایی. بهعنوانمثال، اگر بازده سهام ۱۰٪ در سال باشد و اوراق قرضه سالانه ۵٪ بازده داشته باشند، انتظار میرود که ترکیب ۵۰٪ سهام و ۵۰٪ اوراق قرضه به حداقل بازده ۷٫۵% برسند. قبل از سرمایهگذاری در سهام دانش خود را افزایش دهید. همچنین بخوانید؛ شبیهساز بازار سهام: وارد مسیر سرمایهگذاری شوید)
تخصیص دارایی با وزن ثابت
تخصیص داراییهای استراتژیک بهطورکلی، یک استراتژی خرید و نگهداری است و شاید قابلیت تغییر در وزن داراییها در کوتاهمدت ممکن نباشد. به همین دلیل ممکن است به دنبال یک استراتژی دیگر باشید، با استفاده از تخصیصی دارایی با وزن ثابت بهطور مرتب میتوانید سبد خود را متعادل کنید. بهطوریکه اگر ارزش یک دارایی کاهش یابد میتوانید نسبت به خرید بیشتر از آن دارایی اقدام کنید و بالعکس، اگر ارزش دارایی افزایش یابد نسبت به فروش آن اقدام میکنید.
قوانین سختگیرانه و سریع برای متعادلسازی سبد در زمان تخصیص داراییهای استراتژیک و یا ثابت وجود ندارد. بااینحال یک قاعده کلی وجود دارد که بیان میکند ترکیب داراییها باید به حالت اولیهشان بازگردد، بهطوریکه هر کلاس دارایی بیشتر از ۵% از ترکیب اولیهاش منحرف نشود.
تخصیص دارایی تاکتیکی
ممکن است مدیریت دو استراتژی قبل در بلندمدت دشوار به نظر برسد. به همین دلیل، ممکن است لازم ببینید در کوتاهمدت از استراتژی تاکتیکی جهت سرمایهگذاری در موقعیتهای غیرمعمول استفاده کنید. این تخصیص به سبد شما زمانبندی بازار را هم اضافه میکند و به شما اجازه میدهد در شرایط مناسب اقتصادی برای یک کلاس دارایی وارد موقعیت معاملاتی شوید.
تخصیص دارایی تاکتیکی میتواند بهعنوان یک استراتژی نسبتاً فعال شناخته شود، چراکه بازده مورد انتظار کل سبد میتواند توسط سرمایهگذاری موقت و کوتاهمدت، انجامشده، بازگردد. این استراتژی نیاز به نظم و انضباط دارد، همانطور که باید قادر به تشخیص نقاط ورود بهینه در فرصتهای کوتاهمدت باشید و پس از خروج از موقعیت معاملاتی به متعادلسازی سبد خود بپردازید.
تخصیص دارایی پویا
یکی دیگر از استراتژیهای تخصیص دارایی فعال، تخصیص دارایی پویا است که مرتب با رشد و کاهش بازار و یا تقویت یا تضعیف اقتصاد، ترکیب داراییها را تغییر میدهید. بر اساس این استراتژی شما داراییهایی که ارزش سبد شمارا کاهش میدهند میفروشید و اقدام به خرید دارایی هایی میکنید که ارزش سبد را افزایش میدهند.
بهاینترتیب میتوان گفت که این استراتژی، قطب مقابل استراتژی تخصیص با وزن ثابت است. بهطوریکه اگر بازار ضعیف به نظر برسد، شما اقدام به فروش داراییهایی میکنید که پیشبینی میکنید ارزش آنها در آینده کاهش مییابد و بالعکس اگر بازار قوی باشد اقدام به خرید داراییهایی میکنید که ارزش آنها با بازار رشد خواهد کرد.
تخصیص دارایی یکپارچه
در این استراتژی شما هر دو انتظار اقتصادی و ریسک را در طراحی سبد سرمایه دخیل میکنید. درحالیکه تمام استراتژیهای قبل به بازده مورد انتظار میپردازند و به میزان ریسک سرمایهگذار توجه زیادی ندارند. از سوی دیگر استراتژی تخصیص دارایی یکپارچه شامل تمام ابعاد دیگر استراتژیها است؛ نهتنها بازده را در نظر میگیرد بلکه میزان تغییرات سرمایه اولیه و ریسک سرمایهگذار را هم اندازهگیری میکند.
تخصیص دارایی یکپارچه یک استراتژی گسترده است. بااینوجود نمیتواند بهطور همزمان هردو استراتژی پویا و تخصیص با وزن ثابت را در بر بگیرد چراکه سرمایهگذار مایل به دو استراتژی درکناریکدیگر رقابتی نیست.
جمعبندی
تخصیص دارایی میتواند بسیار فعال و یا استاتیک باشد. بستگی به این موضوع دارد که سرمایهگذار با توجه به میزان ریسکپذیری و بازده مورد انتظار کدام استراتژی را انتخاب میکند. جهت دسترسی به مطالب مرتبط با سرمایهگذاری کلیک کنید.
بااینحال، توجه داشته باشید، این یک دستورالعمل کلی درباره نحوه استفاده سرمایهگذاران از تخصیص دارایی بهعنوان بخشی از استراتژیهای اصلی است. همچنین بهتر است بدانید که روشهای تخصیص شامل واکنش به جنبشهای بازار هستند و نیاز به تخصص و استعداد زیادی در استفاده از ابزار خاص برای زمانبندی این حرکات دارند. زمانبندی بازار هم امری دشوار است، به همین جهت توصیه میشود در استراتژیهای خود میزان ریسک را منطقی در نظر بگیرید.
منبع: گروه مشاوران مالی سامان