چرا همبستگی در بازارهای مالی مهم است
همبستگی یک مقیاس آماری است که نشان میدهد داراییها چگونه در ارتباط با یکدیگر حرکت میکنند. این معیار میتواند برای اوراق فردی سهام مفید باشد و یا میتواند نشان دهد چگونه کلاس داراییها با کل بازار در ارتباط با یکدیگر حرکت میکنند. همبستگی در دامنه مثبت یک تا منفی یک اندازهگیری میشود. یک همبستگی مثبت بین دو کلاس دارایی بهصورت +۱ نشان داده میشود. همبستگی کاملاً مثبت و یا کاملاً منفی یک، بسیار نادر است.
همبستگی بهعنوان معیاری برای بازار
همبستگی میتواند برای به دست آوردن دیدگاه کلی از ماهیت بزرگتر بازار مورداستفاده قرار گیرد. برای مثال زمانی که بخشهای مختلف بازار با کل بازار همبستگی بزرگتر از صفر دارند به این معناست که تمام بازار بهطور یکنواخت به یک سمت حرکت میکند. در این زمان انتخاب سهامی که عملکردی بالاتر از بازار داشته باشد مشکل است. همچنین انتخاب سهام از بخشهای مختلف به جهت افزایش تنوع سبد سهام، دشوار است. در این حالت سرمایهگذاران مجبورند به سایر کلاس داراییها جهت مدیریت ریسک سبد روی بیاورند. از سوی دیگر همبستگی بسیار بالا در این حالت بدین معنی است که سرمایهگذاران مجبورند جهت افزایش بازده به صندوقهای ساده سهام روی بیاورند و نیازی به انتخاب سهام شرکتها نیست. (همچنین بخوانید؛ چطور سبد سرمایهگذاری را فراتر از سهام ببریم؟).
همبستگی جهت مدیریت سبد سهام
همبستگی اغلب در سبد سرمایهگذاری بهعنوان معیاری جهت اندازهگیری میزان تنوع میان داراییهای مختلف سبد استفاده میشود. (همچنین بخوانید؛ سبد سرمایهگذاری چیست؟). نظریه سبد سهام مدرن MPT از معیار همبستگی برای تعیین مرز کارا استفاده میکند. این مفهوم به بهینهسازی بازده مورد انتظار در مقابل سطح معینی از ریسک کمک میکند. داراییهایی که همبستگی ضعیف با یکدیگر دارند، به کاهش ریسک کلی سبد سرمایهگذاری کمک میکنند.
بااینحال، همبستگی میتواند در طول زمان تغییر کند. این مورد تنها از طریق بررسی دادهای تاریخی میتواند اندازه گری شود. دو دارایی که سطح بالایی از همبستگی را درگذشته با یکدیگر داشتهاند، میتوانند بدون همبستگی با یکدگر یک حرکت جداگانه را شروع کنند. این مورد یک تناقض در نظریه MPT است چراکه این نظریه فرض میکند همبستگی بین دو دارایی پایدار میماند.
همبستگی و نوسانات
در زمان تشدید نوسانات و بحرانهای مالی، همبستگی سهام مختلف افزایش مییابد حتی اگر از گروههای و بخشهای مختلف بازار باشند. بازارهای بینالمللی نیز میتوانند در طول زمان بیثباتی بسیار همبستگی داشته باشند. سرمایهگذاران ممکن است بخواهند داراییهایی با همبستگی پایین را در سبد خود قرار دهند تا ریسک سبد را بهتر مدیریت کنند.
متأسفانه، همبستگی گاهی اوقات در کلاسهای داراییها و بازارهای مختلف در دورههای نوسانی، افزایش مییابد. بهعنوانمثال در ژانویه ۲۰۱۶، سطح بالایی از همبستگی بین شاخص S & P 500 و قیمت نفت خام وجود داشت که به بالاترین مقدار خود یعنی ۰٫۹۷ رسید. در این زمان بازار سهام بسیار نگرانِ نوسانات قیمت نفت بود. با کاهش قیمت نفت، بازار عصبی شد بهطوریکه بعضی از شرکتهای انرژی به اعلام ورشکستگی فکر میکردند.
جمعبندی
انتخاب داراییهایی با همبستگی ضعیف میتواند به کاهش ریسک سبد کمک کند. بهعنوانمثال، یکی از رایجترین روشهای ایجاد تنوع در سبد سرمایهگذاری استفاده از اوراق قرضه است چراکه این اوراق با اوراق سهام به لحاظ تاریخی همبستگی پایینی دارند. سرمایهگذاران همچنین میتوانند از کالاهای اساسی مانند فلزات گرانبها برای ایجاد تنوع بهره ببرند، طلا و نقره بهعنوان روشهای مشترک پوشش ریسک سهام استفاده میشوند. (همچنین بخوانید؛ روشهای سرمایهگذاری با اوراق مشارکت). همچنین میتوان از ETF ها بهمنظور افزایش تنوع جهت کاهش ریسک و همبستگی بهره برد. (همچنین بخوانید؛ مزایای ETF ها در مقایسه با صندوقهای شاخص).
منبع: گروه مشاوران مالی سامان